S. L. Boken, C. R. Staples, L. E. Sollenberger, T. C. Jenkins, and W. W. Thatcher. 2005. Effect of Grazing and Fat Supplementation on Production and Reproduction of Holstein Cows J. Dairy Sci. 88:4258–4272.
Boken et al. van comparar dos tipus de racions a les quals s'afegia oli de soja refinat (0,5 kg/dia), una era de pasturatge i l'altra unifeed[1]. Les racions amb oli afegit no variaven la producció de llet, ni en quantitat ni en concentració de greix ni de proteïna, i la condició corporal de les vaques era una mica superior a les de les vaques sense complement[2]. Tot i la peculiaritat d'aquestes racions, amb alt contingut de concentrats, van observar que les racions de pasturatge, generalment, produïen llet amb menys greix i amb proporcions més altes d'àcid linoleic conjugat.
[1] Ració de pasturatge mixt de raigràs italià i cereal (1.801 ± 245 Kg/Ha.), complementada amb blat de moro, melassa, llavor de cotó, pellofa de soja, polpa de cítrics i destil·leries de cereals, i minerals, a la qual s'afegia oli de soja prèvia reformulació. Ració unifeed (34:66, relació F:C en MS) a base de fenc d'alfals, ensitjat de blat de moro, com a farratges, i, com a concentrats, els mateixos que en la ració de pasturatge reformulats, amb o sense oli de soja.
[2] Hem d’observar, no obstant això, que partien de racions amb alt contingut de concentrats (34:66) en la d’unifeed, i en la de pasturatge s'arribava a subministrar 12 kg de MS de la barreja.